Алмати беше нападната от 20 хиляди бандити. Който не се предаде,

...
Алмати беше нападната от 20 хиляди бандити. Който не се предаде,
Коментари Харесай

Който не се предаде, ще бъде унищожен! Президентът на Казахстан нареди да се стреля без предупреждение

„ Алмати беше нападната от 20 хиляди бандити. Който не се съобщи, ще бъде погубен! " Такова предизвестие насочи президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев в следващо послание към нацията. Той съобщи, че е наредил на силите за сигурност да откриват пукотевица без предизвестие при всяка демонстрация на вълнения. Властите в Казахстан оповестиха алено равнище на терористична опасност в цялата страна. Според президента специфичната интервенция ще продължи до окончателното заличаване на „ всички бойци “. Въпреки, че по-рано през днешния ден управляващите увериха, че конституционният ред е възобновен във всички райони, боевете в Алмати продължават, предават съветски медии.

Стотици жители и военни са потърпевши и убити в Алмати заради " дейностите на терористите ", заяви още Токаев в обръщението си към нацията. Той отхвърли  всяка опция за договаряния с протестиращите и даде обещание " очистване " на " въоръжените бандити ". Тяхната разпродажба " ще бъде приключена скоро ", добави президентът.

" В чужбина звучат апели към страните да проведат договаряния за спокойно решение на проблемите. Каква нелепост. Какви договаряния може да има с нарушители, с убийци? Имаме си работа с въоръжени и готови бандити ", сподели казахстанският президент, представен от ТАСС. Той означи също така, че става дума " както за локални, по този начин и за задгранични " бандити, които назова " професионални саботьори ". Токаев сподели, че " точно свободните медии и някои хора в чужбина са тези, които играят ролята на подстрекатели " на тази рецесия. " Антитерористичната интервенция продължава, екстремистите не са поставили оръжие. Тези, които не се предадат, ще бъдат премахнати ", сподели казахстанският президент, признавайки, че " остава още доста работа, с цел да се извлекат уроците от нещастието ".

В същото време в някои градове в западната част на Казахстан започнаха да се възобновяват мирните митинги. Припомняме, че точно в тази част на страната започнаха първите митинги тази година, само че по този начин и не се стигна до погроми и конфликти със силите за сигурност, както е на юг. Мирен протест се организира в гр. Жанаозен, протестиращите упорстват при тях да дойдат за договаряния представители на управляващите. Част от тях са на градския площад от сутринта и дори пренощуваха под намерено небе като днес бяха сменени от други. Около 2000 души общо са протестиращите през днешния ден, а към тях не престават да се причисляват още хора. Стотици протестиращи се събраха още веднъж и в гр. Актау.

В обръщението си към нацията Токаев благодари особено на Владимир Путин, както и на водачите на Китай, Узбекистан и Турция за тяхното подпомагане в потушаването на размириците. " Благодаря особено на съветския президент Владимир Путин. Той се отзова бързо и на първо място по един другарски метод на моята молба ".

По данни на съветското министерство на защитата на летището в Алмати са кацнали 9 руски самолета с парашутисти и военна техника в границите на задействания по молба на президента на Казахстан контракт за групова отбрана.

По публични данни на управляващите, досега в Казахстан са арестувани 3811 души за присъединяване в вълнения, 26 са убити и 26 са ранени. Тези данни се разминават доста с изказването на президента Токаев за " стотици потърпевши и убити " в размириците.

В Талдикорган - нов център на конфликти и напрежение започна интервенция за " почистване на терористи " „ В града стартира антитерористична интервенция! Не напускайте дома си! Моля, да останете на безвредно разстояние “, уведомяват се по високоговорителите жителите на града.

Междувременно казахстанският банкер Мухтар Аблязов, получил политическо леговище във Франция се разгласи за лидер на опозицията и митингите в републиката, предаде Ройтерс. 

" Това е същинска гражданска война ", разгласи той в изявление за Франс прес през вчерашния ден. " Смяната на режима към момента не е реалност, само че революцията превзема духовете ", счита 58-годишният някогашен банкер и някогашен министър, който изпадна в недружелюбност в страната си в края на 90-те години. " Мисля, че това е краят на режима, въпросът е единствено какъв брой време ще е нужно за това. Може да отнеме година или пък две седмици ", разсъждава Аблязов.

Аблязов е водач на придвижването Демократичен избор на Казахстан (ДКП), прието за екстремистко придвижване в Казахстан. През 2018 година той беше наказан задочно на пожизнен затвор за образуване на поръчково ликвидиране. Според някои сведения сега Аблязов е в Киев.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР